De bom is nog net niet gebarsten. Toch kloppen s" /> AH & BC
1-1.png 2-2.png 3.png 4-4.png 5-5.png 6.png 7.png 8.png
Nieuws Maa
15

Gelijkheid in de sport

Nieuws afbeelding

Marc Staal in gesprek met Hoofdklassehockey.nl: "Beweging is gaande, maar gaat nog langzaam”

De bom is nog net niet gebarsten. Toch kloppen steeds meer dames uit de Hoofdklasse op de deur omtrent gelijkheid in de sport. Zij stellen zichzelf de vraag, waarom verdienen wij niet net zoveel als de mannen? Volgens Amsterdam-voorzitter Marc Staal zijn veranderingen gaande, maar zijn er nog een aantal fundamentele problemen die aangepakt moeten worden.

Maar liefst 80% van al het sponsorgeld zou in 2021 volgens het Instagram kanaal van tophockeyster Maria Verschoor naar de heren gaan. Daarbij geeft Verschoor ook aan dat vrouwen in de Hoofdklasse dames maar liefst vijf tot tien keer minder verdienen dan mannen. Ook zouden er minder faciliteiten beschikbaar zijn voor deze speelsters. Een duidelijk statement, van één van Nederlands beste hockeyspeelsters.

Waar zit hem het verschil dan in. Bij hockeyclub AH&BC Amsterdam wordt er al jaren nagedacht over de ontwikkeling gelijkheid in de sport en in de Hoofdklasse. Zijn er sponsoren die specifiek zich richten op herenteams in plaats van damesteams? Volgens voorzitter Marc Staal heeft het hier niets mee te maken: ,,Hoofdsponsors kunnen in deze tijden het niet meer maken om alleen een herenteam te sponsoren, waarbij de dames achterwege worden gelaten. Ethisch gezien is dat niet meer van deze tijd. Ik denk dat er vooral een ander achterliggend probleem nog niet is aangepakt”.

Marc Staal, die al zeven aan het roer van de club staat, vindt het een lastige zaak: ,,Wij steunen de beweging om gelijkheid in de sport te creëren. Toch is dit niet zo maar gerealiseerd. Bij Amsterdam kan ik zeggen dat de salarisverhouding op dit moment 40% bij de vrouwen en 60% bij de heren ligt. Met die huidige salarisverdeling is dat op dit moment mogelijk om een damesteam neer te zetten, die vrij gemakkelijk bij de beste teams van Nederland hoort’.

Lees meer via hoofdklassehockey.nl