1.png 2.png 3.png 4.png 5.png 6.png 7.png 8.png 9.png
Nieuws Jun
27

JA1 pakt landstitel

Nieuws afbeelding

Amsterdam JA1 heeft in een bij vlagen tumultueuze finale tegen Oranje-Rood de landstitel veroverd. De ploeg van coach Teun Rohof en Casper Horn was met 2-1 te sterk voor de Eindhovenaren, die in de zinderende slotfase nog een shootout-serie uit het vuur leken te slepen. Zover kwam het niet, mede dankzij een hoofdrol voor Amsterdam-keeper Willem Boon.

De finale tussen Amsterdam en Oranje-Rood had qua entourage veel weg van een eindstrijd in het amateurvoetbal. De tribunes rond het hoofdveld van Kampong zaten vol met fanatieke supportersgroepen van beide clubs die de finale met gezang en siervuurwerk een extra lading gaf.

Niet dat die finale dat per se nodig had, want de bal rolde nog geen anderhalve minuut of er was al spektakel. Met een juweel van een aanval trok Amsterdam het initiatief meteen naar zich toe. Middenvelder Gip Ghijsels pakt tegenstander Michiel Moret de bal af en zette in de cirkel een prachtige combinatie op met Thije Harm en Klaas Bunker. Laatstgenoemde bezorgde de bal terug bij Ghijsels, die simpel binnentikte: 1-0. Veel explosiever kon een finale niet beginnen.

Amsterdam leek de wedstrijd, die steeds meer aan spanning won, diep in het laatste kwart definitief in het slot te gooien toen Thije Harm bij één van de spaarzame uitbraken van Amsterdam de 2-0 maakte. Hij frommelde de bal vanaf de doellijn via een Eindhovense stick achter doelman Nieki Verbeek.

Dat doelpunt was op dat moment letterlijk een bevrijding voor Amsterdam, dat in die fase ook doelman Willem Boon mocht bedanken voor zijn voortreffelijke keeperswerk. Boon maakte twee keer in korte tijd doelpogingen van Riley van den Broek en Lex Bekkers onschadelijk, nadat even daarvoor de sleep van Jacky van Hout hard tegen de paal was beland.

Twee minuten vóór tijd viel de Eindhovense treffer alsnog toen Sjoerd de Sévaux een afvallende bal binnenpushte. Het zorgde voor flinke stress aan Amsterdamse zijde. ‘Het was toch nog heel spannend die laatste minuten’, zegt Ghijsels. ‘Ik had niet raar opgekeken als die 2-2 was gevallen en we shoot-outs hadden moeten nemen. Ik denk dat we Willem met zijn reddingen dankbaar mogen zijn.’

Via hockey.nl A’dam JA1 pakt in ‘voetbalsfeer’ landstitel tegen Oranje-Rood