1.png 2.png 3.png 4.png 5.png 6.png 7.png 8.png 9.png
Zaalhockey Dec
1

Zaalhockey spelregels

Nieuws afbeelding Het is al weer even geleden dat er werd gezaalhockeyd. Daarom vind je hier de (nieuwe) spelregels en handige filmpjes van de KNHB. Handig voor spelers, maar ook als je moet fluiten.

Even opfrissen (lees verderop de nieuwe spelregel/interpretatie en check deze video)
- Klik hier voor een uitgebreider uitleg.

1. Per district verschilt de wedstrijdduur. In Noord-Holland geldt: alle wedstrijden duren 2 x 20 minuten met maximaal 5 minuten rust. Tijd is echt tijd. Als de tijd voorbij is wordt de strafcorner afgemaakt en eindigt de wedstrijd als de corner ten einde is. 

2. Een team speelt met 5 veldspelers en een volledig uitgeruste keeper of met 6 veldspelers.  Bij 6 veldspelers heeft niemand de rechten van de keeper. Niemand mag in de cirkel de bal met het lichaam spelen. Bij een strafcorner wordt dan ook geen helm en/of keepershandschoenen gedragen. Hetzelfde geldt voor een strafbal*.

*Bij een strafbal mag er gewoon gewisseld worden. Als een keeper in het veld gebracht wordt geldt dit als keeperswissel als de keeper na afloop van de strafbal het veld weer verlaat. Er mogen twee keeperswissels per wedstrijd uitgevoerd worden.

3. De bal mag in de zaal maximaal 10 cm hoog, mits er geen andere speler last van heeft. Je mag dus niet over een stik heen wippen. Uitzondering geldt bij push op doel. Dit mag wel hoog.

4. De bal mag je in de zaal alleen pushen. Het is slaan wanneer er meer dan 50 cm tussen de bal en de stick zit. De sleeppush is ook toegestaan, mits het niet gevaarlijk is. 

5. In het blok spelen mag niet. Dat is wanneer op korte afstand een bal in de stick van een verdediger wordt gespeeld die al laag zit met hand op de grond. Als de verdediger met de stick naar de bal moet of geen hand op de grond heeft, dan is dit niet in het blok spelen. - Wordt dit heel hard/gevaarlijk gedaan, dan moet er een persoonlijke straf gegeven worden (groene of gele kaart). Bij zachtjes niet.

6. Strafcorner aanvallend. Betreedt een aanvaller de cirkel te vroeg, dan moet de strafcorner opnieuw genomen worden, maar moet de aangever weg. Deze moet in de eigen cirkel gaan staan. Daar moeten ook de verdedigers staan die niet mee doen in de verdedigende strafcorner.

7. Vrije push via de balk: voordat de bal door een aanvaller de cirkel in gespeeld mag worden, moet deze 3 meter zijn verplaatst of geraakt zijn door een tegenstander. De bal mag via de balk de cirkel in, maar moet dan eerst 3 meter gerold hebben voordat hij de balk raakt.

8. Opsluiten in een hoek: Een speler in balbezit mag niet opgesloten worden in de hoek van het veld of aan de balk door tegenstanders met hun stick plat op de grond. Tegenstanders moeten een opening laten waar de bal door kan worden gespeeld. Aanvallers die verdedigers opsluiten krijgen hiervoor een vrije push tegen. Verdedigers die aanvallers opsluiten in de cirkel riskeren een strafcorner als ze geen opening laten. Manage deze situaties door de spelers verbaal te helpen / benadrukken dat ze voldoende ruimte laten. Schijnruimte creëren doordat tegenstanders de opening telkens
open & dicht doen (spoorboom effect) is niet toegestaan.

De nieuwe spelregel/interpretaties:
1. Bij een officiële waarschuwing voor een teambegeleider (groene kaart) mag deze 1 minuut niet coachen én speelt het team gedurende de straftijd met één speler minder. De coach hoeft niet op de tribune te gaan zitten, maar mag op de bank blijven zitten zonder te coachen. 

Lees hier welke kaarten er uitgedeeld kunnen worden en wat de bijbehorende straffen zijn. 

2. Spelen van de bal in de lucht is niet (meer) toegestaan. - verduidelijking
Spelers mogen de bal niet spelen wanneer deze in de lucht is. Spelers van het team dat de bal niet omhoog hebben gebracht mogen de bal wel stoppen. In het verleden werd het gedoogd wanneer een speler de bal in een vloeiende beweging naar de grond bracht. Dat is nu niet meer toegestaan. Onder stoppen van de bal wordt verstaan: het tegenhouden van de bal zonder voorwaartse (of neerwaartse) beweging.

3. Strafcorner verdedigend en masker
Wanneer de verdediger met masker op na het nemen van de spelhervatting een verdedigende actie maakt op een aanvaller in balbezit, dan is het een strafcorner. Ongeacht of dit binnen of buiten de cirkel (maar wel op de eigen helft) plaatsvindt. In beide gevallen volgt, naast de spelstraf, alleen een persoonlijke straf als de aard van de overtreding daartoe heeft geleid. 

Trouwens: De spelhervatting door de verdedigende partij direct na afloop van een strafcorner mag genomen worden met masker op. Dit mag niet dmv een self-pass. Klein tikje + pass is wel toegestaan. Ga je lopen met de bal, dan krijg je in de cirkel een strafcorner tegen en buiten de cirkel een vrije push tegen.

Zet verder zo snel mogelijk je masker af. Verdedigers met masker op mogen tot aan de middenlijn hun verdedigende actie afmaken (als die vanuit de strafcorner komt). Komen ze daarover met masker, dan is het vrije push tegen.