f
1.header.png 2.header.png 3.header.png 4.header.png 5.header.png 6.header.png 7-.jpg 7.header.png 8-.jpg
In de Media Sep
8

Complimenten voor onze bezoekers!

Nieuws afbeelding
Onze complimenten voor iedereen die afgelopen weekend op AH&BC is geweest en zich aan de regels heeft gehouden! Heel fijn om te zien dat het registreren steeds meer een automatisme worden, net als het afstand houden. Zo kunnen we blijven hockeyen met publiek!

Via hockey.nl: Corona blijft wennen, maar hulde voor de hockeyclubs

Door: Sjoerd Maresch

Eindelijk! Na maandenlang over hockey te hebben geschreven zonder dat er ook maar een balletje werd gerold, mag ik eindelijk weer over wedstrijden schrijven – de reden waarom ik sportjournalist ben geworden.

Een uur voor de wedstrijd Amsterdam-Hurley zie ik op de parkeerplaats bij de hockeytempel dat het een drukke dag gaat worden in het stadion. Die vrijwilligers wijzen alle bezoekers erop dat ze zich met hun telefoon moeten registreren door de QR-code te scannen die aan de poorten van het Wagener Stadion hangen. Eenmaal geregistreerd word je als bezoeker vriendelijk welkom geheten door het ontvangstcomité bij de ingang.

Eenmaal aangekomen bij het clubhuis van Amsterdam, om koffie te halen, valt het op dat ik niet via de buitentrap naar boven kan. Via een looproute langs de kleedkamers lukt het me om de bar te bereiken. Net wanneer ik mijn koffietje van de vriendelijke barman krijg, zie ik de spelers van Amsterdam naar boven lopen. Achter de bar heeft Amsterdam een grote vergaderruimte. De spelers van Hurley doen hun wedstrijdbespreking buiten, om de hoek bij het clubhuis. Voor de Bosuilen geen grote vergaderzaal.

Het Wagener Stadion druppelt vol, voor zover het stadion vol kan zitten. Op alle even rijen heeft de club een rood-wit lint gespannen. Op de grond pronken dikke rode kruisen. Het is duidelijk, hier mag je niet zitten. Op de grond bij de oneven rijen zijn groene vinkjes te zien. Om het nog duidelijker te maken lopen er vrijwilligers en beveiligers met flyers rond die supporters erop attenderen waar ze mogen zitten.

QR-code scannen bij de ingang van het Wagener Stadion. Foto: Bart Scheulderman

De massaal toegestroomde supporters – wat een mooi gezicht – worden er door de stadionspeaker aan herinnerd dat ze onderling de afstand voldoende moeten bewaken door ten minste twee stoeltjes tussen elkaar te laten als je niet uit één huishouden komt. De fans geven er gehoor aan en verplaatsen zich – indien noodzakelijk – naar een ander stoeltje.

De huddle vijf minuten voordat het nieuwe seizoen officieel is gestart, wordt met afstand gedaan. Op kop cirkel is de afstand gigantisch. In de rust horen de kinderen via de stadionspeaker dat ze niet het veld op mogen, in verband met de coronamaatregelen. Een regel die ook op andere velden strikt wordt nageleefd, begrijp ik.

Het veld is alleen voor de spelers en de arbiter. De spelers geven elkaar na afloop allemaal een stickshake in plaats van een high five. Dat is tegen het advies van de KNHB, maar een kniesoor die daarop let. De supporters keren huiswaarts. Maar, zoals de stadionspeaker benadrukt, wel via de trappen aan de achterkant van de tribune, zodat de afstand kan worden bewaakt.

Het moge duidelijk zijn, in Amsterdam zijn ze geschrokken van de coronagevallen bij de damesploeg. De club doet er alles, maar dan ook echt alles aan, om meerdere besmettingen te voorkomen. Vol bewondering heb ik gekeken naar hoe soepel alles verliep. Alles is al gestroomlijnd, zelfs bij de seizoensouverture. Je ziet ergens dat het coronavirus tijdelijk regeert over de hockeyclub, maar tijdens de wedstrijd merk je het niet. Amsterdam is voor de eerste test met vlag en wimpel geslaagd.