1-.jpg 2-.jpg 3-.jpg 4-.jpg 5-.jpg 6-.jpg 7-.jpg 8-.jpg
Ledennieuws Jun
13

In Memoriam AJ van Kempen

Nieuws afbeelding

In Memoriam AJ van Kempen, 1941-2018


Door de vriendschap van de families Coster van Voorhout en Van Kempen kwam

AJ in 1961 vanuit Laren naar de Amsterdamse hockeyclub AH&BC. 

Mijn club. Ik leerde AJ kennen als hockeyer in 1962 terwijl iedereen hem kent als scheidsrechter.

We kwamen beiden in Heren II terecht.

Het spelniveau dat AJ in het roemruchte Laren van die jaren onder leiding van Dick Loggere mocht bereiken was bij Amsterdam voor hem te hoog gegrepen.

Het eerste elftal was ijzersterk. Na het tweede elftal, dat ieder jaar om het landskampioenschap speelt voor de reserve hoofdklasse, daalde hij met veel plezier af naar het achtste!  Tot zover de hockeyer AJ.

 

In 1972 werd AJ, na het overlijden van Rudolf Schendstok, gevraagd om scheidsrechter-commissaris te worden in het bestuur onder voorzitterschap van Hemmo Pieck. Hij was een degeljke bestuurder met veel ervaring op zijn portefeuille, maar ook een man van weinig woorden. Als geen ander had AJ door hoe belangrijk een goede scheidsrechter is. Hij vroeg zich dan ook af of hoger fluiten er ook in zou kunnen zitten. Uitproberen met Heren 1 en Dames 1 volgde. Omdat hij zelf op redelijk hoog niveau had gehockeyed, is het anticiperen in moeilijke situaties relatief makkelijker. AJ is degene geweest die binnen Amsterdam heeft gezorgd dat ieder team een C-scheidsrechter in zijn midden had.

 

De functie van scheidsrechter-commissaris ging na een jaar over in die van wedstrijdcommissaris. Jarenlang functioneerde hij in diverse besturen met geweldige namen om zich heen, en met let wel drie voorzitters: Hemmo Pieck, Han van der Heyden en Ep Hannema. Zover de bestuurlijke AJ.

 

AJ wilde neutrale wedstrijden gaan leiden. Met de ervaring van Heren 1 en Dames 1 oefenwedstrijden werd hij scheidsrechter in het District Noord-Holland in de derde en vierde klasse.. Dat bleek geen opwindende tijd. Hij leerde, aldus AJ, veel van Veteranen A, die om de landelijke titel streden met veelal oud-Heren 1 en 2 spelers.

Na het fluiten van enige toppers in het District werd AJ uitgenodigd samen met Udo Suermondt, Emiel Fennet en Fons Tobosch voor de landelijke aanwijzing.

Hij kreeg Jo Donselaar als mentor, een ware coryfee. De heren Donselaar en Rogge waren in de jaren vijftig, zestig een begrip. Ik mocht de heren in de jaren zestig zelf meemaken. De meest dubieuze beslissingen werden lachend weggenomen.

En AJ ging steeds hoger fluiten.

Na het afscheid van de hoofdklasse van broer Carel had AJ het genoegen te worden aangesteld in de hoofdklasse. De snelheid, mede door de komst van het kunstgras, was reden voor hem zijn conditie op peil te houden met fietsen, badminton en hardlopen. Per jaar kwam hij tot zo’n 40 tot 50 wedstrijden, en heeft hij alle landen gefloten die in Nederland op oefenstage waren..

De meest speciale herinnering had AJ zelf aan twee officiële wedstrijden tussen België en Engeland in 1987 in Brussel. Een jaar later werd Engeland Olympisch kampioen in Seoul met een praktisch ongewijzigd team.

In 1992 zei AJ al, en ik quote: 

"Het leiden van wedstrijden is eigenlijk veel leuker dan men denkt, zeker als je de mogelijkheden in je hebt om om ook op een hoger niveau te belanden. Dat is de reden dat ik scheidsrechter ben geworden”. 

 

In 1977, AH&BC is dan 85 jaar oud, worden er veel partijen georganiseerd wat uiteindelijk culmineert in het Koninginnedag familietoernooi met liefst 36 elftallen.

Inmiddels is het toernooi echter ter ziele gegaan. Maar in 1979 meende voorziter Ep Hannema in een gloedvolle toespraak de beker te vernoemen naar de organisator AJ van Kempen.

De beker kreeg inmiddels een andere bestemming binnen de club en werd de "AJ van Kempen Bokaal” die ieder jaar werd uitgereikt door AJ zelf. Helaas de laatste keer in november 2017.

De huidige voorzitter Marc Staal heeft mij gezegd dat de traditie wordt voortgezet, en dat de beker ieder jaar uitgereikt zal blijven worden.

 

De Amsterdamsche Hockey en Bandy Club is AJ van Kempen veel dank verschuldigd. Voor al zijn werk en bezigheden binnen en buiten de club werd AJ reeds in 1979 benoemd tot Lid van Verdienste.

 

 

Peter Broers 8 juni 2018