1-1.png 2-2.png 3.png 4-4.png 5-5.png 6.png 7.png 8.png

De Club van Morgen


Als oudste hockeyclub van Nederland maakten we in 2019 samen met onze hoofdsponsor ABN AMRO plannen om te verduurzamen. Er kwam een duurzaamheidscommissie en we gingen aan de slag. Halverwege 2021 zijn er al heel wat resultaten bereikt.


In 2019 maakten ABN AMRO een duurzaamheidsscan van de club. Gezamenlijk keken we naar hoe ver de hockeyclub al was en wat we tot 2025 willen bereiken op het gebied van:


1. Energie(gebruik), het gebouw en het terrein

2. Mobiliteit

3. Horeca

4. Materiaalgebruik

 

Om te zorgen dat alle gemaakte doelen ook uitgevoerd worden, kwam er een duurzaamheidscommissie. Deze bestaat uit een aantal fanatieke vrijwilligers. Ondanks de COVID-19 pandemie hebben we halverwege 2021 al veel bereikt en hopen we andere sportclubs te kunnen inspireren hetzelfde te doen.

 

Energieverbruik gebouw en terrein

Ledverlichting, zonnepanelen en een groen dak

We willen het clubgebouw en het terrein uiteindelijk volledig klimaatneutraal maken. Om dat bereiken is er al ledverlichting, zonnepanelen en een groen dak geplaatst door het haalbaarheidsplan van Green2live. Ook zijn er lichtsensoren gekomen waardoor lampen niet onnodig aan staan. De lekkende kranen zijn vervangen door zelfsluitende kranen. Sportstroom heeft een energiescan uitgevoerd en de club geadviseerd over bijvoorbeeld apparatuur die onnodig aanstaat en over energiezuiniger alternatieven. 

 


Mobiliteit

Fietschallenges en carpoolen

Op de parkeerplaats staan laadpalen voor elektrische auto’s, scooters en fietsen om elektrisch vervoer mogelijk te maken. Met challenges worden de leden en bezoekers aangespoord om nog meer op de fiets naar de club te komen en bij uitwedstrijden bij clubs in de buurt. Als het te ver is om te fietsen, wordt er zo veel mogelijk gecarpoold.

 

Horeca

Vegetarische opties en tegen gaan voedselverspilling

Onze pachter Lots biedt steeds meer vegetarische opties aan en koopt zo lokaal mogelijk in. Voedselverspilling wordt tegengegaan door onder andere met InStock samen te werken.

 

De Duurzaamheidscommissie daarover: "Het is voor de pachter Lots of Events vaak zoeken naar een gulden middenweg tussen wat zij idealiter aanbiedt en wat de leden willen afnemen en waar je dus je omzet uithaalt. Dan moet je soms een beetje meebuigen en iets langzamer gaan dan je zou willen om op langere termijn juist meer te bereiken.”


Materiaalgebruik

Afval scheiden

In eerste instantie wilden we afval zoveel mogelijk scheiden. Naast papier en glas bijvoorbeeld ook plastic. Dit bleek lastig. Het terrein van de club ligt namelijk in het Amsterdamse Bos in het gedeelte van de gemeente Amstelveen. Hier wordt plastic apart ingezameld. Maar de afvalverwerking van de vereniging wordt door de gemeente Amsterdam gedaan en daar wordt plastic na het inzamelen gescheiden.

 

"Gedragsverandering rondom afval scheiden doorvoeren onder de leden is best lastig als op de vereniging ander gedrag wordt verwacht dan drie straten verderop thuis. Want wanneer er in Amstelveen anders wordt gescheiden dan in Amsterdam is de kans groot dat mensen of verkeerd gaan scheiden of helemaal afhaken,” aldus de duurzaamheidscommissie.Restafval verminderen

 

Het bleek eenvoudiger om de hoeveelheid restafval te verkleinen door stap voor stap verschillende afvalstromen te verminderen, te verwijderen of te hergebruiken:

 

  • Wegwerpbekers waaruit de jeugd na afloop van de wedstrijd limonade dronk zijn vervangen door herbruikbare bekers.
  • Alle trainers krijgen een (herbruikbare) koffiemok, die ook voor iedereen te koop zal zijn in de Fanshop.
  • De wegwerpkoffiebekers die wel nog worden gebruikt, worden apart ingezameld en gerecycled tot toiletpapier.
  • De single-use sausverpakkingen in de kantine zijn vervangen door sauspompen op de bar.
  • ABN AMRO heeft een watertappunt ‘join-the-pipe’ aangeboden, zodat iedereen een eigen bidon kan vullen en hergebruiken.
  • Seenons haalt de verzamelde koffiedrab op om er likeur en zeep van te laten maken.
  • Reclamedoeken van oude sponsoren worden verwerkt tot nieuwe producten als tassen en zuidwesters in een sociale werkplaats.

 

 

Hergebruik en recyclen sportkleding en accessoires

Ook de afvalstroom van oude kleding- & sportaccessoires is aangepakt. Niet opgehaalde gevonden voorwerpen en ingeleverde te klein geworden clubkleding worden verzameld en gesorteerd:

 

  • Clubtenues en gevonden voorwerpen worden verkocht op een eigen tweedehands markt. De opbrengst wordt gebruikt voor de financiering van duurzame initiatieven en events.
  • Oude, niet meer gangbare tenues worden aan de Hockey Dreams Foundation in Afrika gegeven.
  • Overige kleding en accessoires worden naar de Amsterdamse Sportspullenbank gebracht.

 

 

Goede communicatie met partners is hierbij wel belangrijk. De duurzaamheidscommissie daarover: "We hebben het organiseren van een tweedehands markt voor clubkleding overlegd met de producent van onze clubtenues en met de winkel die onze tenues verkoopt. Het was heel fijn dat zij hier begrip voor hadden, ondanks het feit dat het impact heeft op hun omzet. Je kunt zoiets niet buiten hen om doen, het zijn wel je partners.”

 

Zwerfafval sorteren met de boswachter

 

Geïnspireerd door de Landelijke Opschoondag zijn er de eerste helft van 2021 maar liefst 3 opschoondagen georganiseerd met jeugdleden. Op deze dagen is met veel enthousiasme zwerfafval op en om het terrein geraapt. Met de hulp van een boswachter van het Amsterdamse Bos is het daarna gescheiden.

 

"Om de leden mee te krijgen in de verduurzaming van de vereniging, is het belangrijk om het ook leuk te maken en niet alleen maar als een soort afvalpolitie met het vingertje te wijzen. Dat levert uiteraard dilemma’s op. We maken op events bijvoorbeeld graag gebruik van gadgets, die verhogen echt de sfeer. Maar ze belanden wel vaak snel weer in de prullenbak of, nog erger, in de struiken. Je kan dan niet alleen alles afkeuren, beter is het om met andere, niet of minder milieubelastende alternatieven te komen”, aldus de duurzaamheidscommissie.

Naast de samenwerking met onze hoofdsponsor ABN AMRO, worden we hierin ook ondersteund door Green2live